Українська література - статті та реферати

Неореалізм в українській прозі XX ст.. Романістика В. Винниченка

Всі публікації щодо:
Винниченко Володимир

Неореалізм. Стильова течія в українській літературі початку XX ст., (її ще називають соціально-психологічним, романтичним, імпресіоністичним або лірико-психологічним реалізмом), яка розвинулася з класичного реалізму. Не сприйнявши наслідувального (міметичного) принципу «зображення життя у формах життя», неореалісти визначали свій концептуальний принцип між документальною достовірністю, філософсько-аналітичним заглибленням у дійсність та ліричною стихією. Часто промовиста деталь для них значить більше, ніж розгорнутий за всіма правилами реалістичного письма сюжет.

Визначальні риси неореалізму: - у творах поглиблений психологізм, на який скеровується вся увага;

- неореаліст заглиблюється у внутрішній світ персонажа для самодостатнього осмислення його як людини, пізнання її ірраціональної сутності незалежно від суспільного оточення;

- внутрішні психологічні чи зовнішні соціальні суперечності у творах цього стилю виступають (переважно на підтекстовому рівні) як вияви понадчасового, метафізичного конфлікту добра і зла, світла і темряви;

- зазвичай автори не пропонують читачам простих, однозначних вирішень психологічних колізій, намагаються зрозуміти і об'єктивно подати позицію кожної зі сторін досліджуваного конфлікту.

- Неореалізм виявився у творчості В. Винниченка, В. Підмогильного, Б. Антоненка-Давидовича, І. Сенченка, В. Домонтовича (В. Петров) та інших митців.

Романістика В. Винниченка

В творчій спадщині В. Винниченка 14 романів та 1 не завершений.

Перед революцією було написано роман «Хочу», в якому піднімає проблеми релігії і суспільства, людини і віри в бога.

Ці ж проблеми він розкриває в романах «По-свій!» і «Божки» (1913-1914), добавивши сюди проблеми «псевдо» патріотизму до України (Скалозуб — Україна для українців). Пампущенко — ненавидить все європейське.

У романі «Чесність з тобою» Володимир Винниченко піднімає питання «чесності людини з собою».

В 1918 р. пише роман «Записки Кирпатого Мефістофеля».

Більшість своїх романів Володимир Винниченко пише за кордоном. Особливо плідними були 20 роки. В цей період він пише соціалний утопічний роман «Сонячна машина» (1921-1924 рр.). Це роман про події на України в 1918-1919 рр.

«На той бік» (1923 р.) Ольга Чорнявська — головна героїня їде до головного штабу Червоної армії, щоб убити командира Машкова. Доктор Верходуб.

Один за одним з’являються романи «Рівновага», «Заповіт батьків», «Нова заповідь».

Після смерті автора читачеві стали відомі його романи «Поклади золота» (1926), «Вічний імператив», «Слово за тобою, Сталіне!»

З незавершених залишився роман «Хмельниччина».

«Сонячна машина» (1921-1924 рр.)

Роман перевидавався трьома виданнями в 1924-1928 рр.

Це перший в українській літературі фантастичний соціальний утопічний роман. Володимир Винниченко вважав, що нове суспільство має стати не як наслідок боротьби трудового народу за свої соціальні ідеали, а як розвиток науково-технічної революції.

В. показує, що людство стане жити краще, коли буде працювати і ніяка машина їм не допоможе. Тут використано реалістичне, традиційно-казкове (фантастичне), утопічне і любовно-еротичне зображення.

Сюжет роману розвивається за двома сюжетними лініями:

1) боротьба за «сонячну машину»;

2) показ кохання між принцесою Елізою і Рудольфом Штором.

«Записки Кирпатого Мефістофеля» (1918 р.)

У цьому романі ми бачимо розчарування Володимир Винниченко у своїх революційних ідеалах. Якщо раніше він говорив про те, що досить бути чесними самим з собою, а будь-які суспільні обов’язки нічого не варті, то зараз він змінює свою позицію. Автор осуджує свого героя, проникає в його внутрішній світ. Головний герой — Яків Васильович Маланюк. Нечипоренко. Сім’я Сосницьких. Клавдія Петрівна народжує дитину. Михайлик дізнається, що дитина його і в кінці-кінців залишився з Клавдією Петрівною і дитиною.

«Поклади золота» (1926 р.)

дія відбувається у Парижі. Наум Абрамович Фінклер — колишній адвокат (безробітний). Прокіп Панасович Крук — колишній банківський службовець (банкір). 1-й пропонує другому фінансувати прибуткову справу. Це викрадення від 2-х інших емігрантів плану покладів золота на Україні (100 тис.). Фінклер слідкує за Гунявим (1 частина плану) Знаходять дівчину, яка могла б викрасти план у Гунявого.

До справи підключається Микола Герниченко і його подруга Леська, її і виказ... Видає себе за іншу. Кавуненко в таксі за якимось чоловіком Мазуком. Леська дізнається, де той жив, але того арештували. Мазун втік. Закохується. Кавуненко не Гунявий, а артист українського театру Петро Нестиренко. Кінець щасливий. Петро Довгополов.

«Слово за тобою, Сталіне!» (1950 р.)

Останній роман Володимир Винниченко. написав за 9 місяців до своєї смерті. Висуває доктрину трудової колектократії — «визволення трудящих од експлуатації і визволення світу від страхів атомної війни». Головна ідея — мир на землі, світ без ядерної зброї. Головне, що його турбує — доля України.

Головний герой — Степан Іваненко (комуніст). Його брат Марко в тюрмі. Дев’ятий на засіданні політбюро виголошує ідеї.