Українська література - шкільні твори - 2024

Мій улюблений літературний герой Сергій Стеценко - Ярослава Стельмаха «Митькозавр із Юрківки, або Химера лісового озера»

Всі публікації щодо:
Стельмах Ярослав

Література, особливо якщо говорити про нашу, вітчизняну українську літературу, має безліч героїв, які викликають інтерес і симпатію. Далеко не завжди ці герої володіють якимись високими людськими якостями, зовсім не обов’язково вони повинні викликати бажання наслідувати їх приклад. Тим не менш, дуже часто такі герої опиняються улюбленими по іншим причинам. Так сталося і зі мною. Моїм улюбленим героєм стало головна дійова особа твору Ярослава Стельмаха під цікавою назвою «Митькозавр із Юрківки, або Химера лісового озера» — Сергій Стеценко.

Мені дуже сподобалося саме цей твір. Він добре розповідає про дитинство, про пригоди хлопців у часи, коли весь світ навколо настільки цікавий і захоплюючий і коли так хочеться дізнатися якомога більше корисної інформації про весь цей світ. Такий стан і ставлення до життя абсолютно нормальний, логічний і послідовний. Дитинство створено саме для того, щоб пізнавати світ навколо, черпати з нього інформацію, вчитися думати і робити правильні висновки щодо життя. Головна дійова особа твору веде розповідь від першої особи, а саме це Сергій Стеценко, який пройшов дуже захоплююче дитинство зі своїм другом Дмитром Омельчуком. Саме з цієї причини мені і сподобався цей герой — він займався тим, чим і потрібно в його віці. Думається, що всі ті пригоди, які сталися з ним в його дитинстві, стали для нього в цілому надзвичайно корисними, справили істотний вплив на його подальший розвиток і дуже допомогли в майбутньому.

Втім, варто відзначити, що діти, як і дорослі люди, бувають дуже різними. Серед них зустрічаються і негідники, і ті, хто обманює, псує своїх близьких, робить їх життя більш складним. Дуже багато серед людей і брехунів. Якби головний герой твору був таким, він ніколи і ні за що б мені не сподобався. Але він таким, звичайно, ніколи не був. Навпаки, Сергій був чесною і відкритою людиною, він не боявся визнавати реальність і вже точно нікого сильно не обманював. Крім того, йому та його другові Дмитру також було притаманна й інша надзвичайно важлива якість — вони були людьми дуже сміливими. В кінці твору, коли виник ризик утоплення того, хто розігрував їх і хотів налякати, вони зовсім не зникли де б то не було, вони сміливо кинулися йому на допомогу, тим самим практично врятували його життя. Сміливі люди завжди викликають симпатію, а тому це теж можна записувати в переваги Сергію.

У кожному літературному творі можна виділити певних людей, які викликають симпатію й інтерес. Але серед всіх їх найбільш улюбленим мною героєм є Сергій Стеценко. Він володіє безліччю корисних людських якостей, а тому й викликає таке приємне ставлення.