Українська література - шкільні твори - 2024

Гумор і сатира у творах Євгена Дударя

Всі публікації щодо:
Дудар Євген

I. Сатиричні й гумористичні твори Є. Дударя — це дзеркало, у якому відбиваються людські вади. (Євген Дудар — знаний український гуморист, автор багатьох гумористичних і сатиричних творів, у яких письменник гостро висміює вади людського характеру. Зазирнувши в дзеркальце його творчості, людина побачить у собі те, що треба негайно змінити на краще).

II. Засоби творення неперевершених комічних малюнків у творах Євгена Дударя.

1. Гумореска «Слон і мухи». (У гуморесці «Слон і мухи» Євген Дудар, використавши давно відомі алегоричні образи слона-гіганта і дрібних мух, висміює зарозумілість, пихатість, недолугість мислення деяких «учених», які розмірковують над речами, що не мають ніякого значення ні в житті суспільства, ні в житті окремої людини. Вони обмежені і пихаті настільки, що не спроможні подивитися собі під ноги, щоб побачити, що суперечки про існування Слона проходять на його спині).

2. «Лісова казка» — застереження дорослим. (У гуморесці «Лісова казка» Євген Дудар використовує алегорію, у якій бездумний керівник, що нищить усе навколо своїми злочинними вказівками, не може не пізнати себе. Єи- туація, яку описує гуморист, залишиться актуальною доти, доки не припиниться жорстоке знищення природи).

3. Гумореска «Червона шапочка» — це сміх крізь сльози. (В оповіданні «Червона шапочка» письменник переноситься в сьогодення, підкреслює зміни, які відбулися з часів написання Шарлем Перро своєї казки. Виросли нові, сучасні «Червоні шапочки», які говорять покрученою мовою, виявляють цинізм стосовно інших людей).

III. Роль різних видів комічного у творах Євгена Дударя. (Багато творів Євгена Дударя побудовано у формі байки. У них письменник широко використовує алегорію — троп, у якому абстрактне поняття яскраво передається за допомогою конкретного образу. Використовуючи гумор і сатиру, іронію і гротеск, Євген Дудар творить комічні, сатиричні малюнки, у яких люди пізнають себе, свої вади і, знаючи їх, можуть щось виправити в собі).