Українська література - шкільні твори - 2024

Щедро даруй людям добро (за оповіданням В. Кави «Пиріжок з калиною»)

Всі публікації щодо:
Кава Віктор

Дитинство — цікава пора в житті людини. Безтурботно минають дні людини. Безтурботно минають дні в іграх і розвагах. Але це несерйозно на перший погляд. Насправді діти вперше починають пізнавати життя і себе, розрізняти добро і зло, прекрасне і потворне. І тут без помилок не обходиться.

Талановитий дитячий письменник Віктор Кава зазирнув у світ дитинства. В оповіданні «Пиріжок з калиною» він розкриває проблеми школярів.

Підчас зимових розваг виникає у головного героя, хлопця Митька, складна ситуація. Він влучив сніжкою в око дівчинці Ніні. Хоча школярка і не знала винуватця травми, але від цього хлопцю не стало легше. В нього прокинувся внутрішній голос — сумління. Докори сумління змусили Митька зізнатися ускоєному Ніні. На щастя, дівчина виявилася розумною і доброю. Замість докорів іобвинувачень Ніна пригостила хлопця пиріжком із калиною. Пиріжок у творі — символ чуйності, добра й милосердя. Оповідання вчить нас вмінню вибачати іншим, не судити суворо людей за ненавмисні провини, цінувати чесність і щирість.

Головн герої твору викликають симпатію. Слід нам усім брати з них приклад і робити крок у розумінні один одного.

Даруйте щедро добро людям!