Українська література - шкільні твори - 2024

Чи має фемінізм майбутнє» за повістю О. Кобилянської «Людина

Всі публікації щодо:
Кобилянська Ольга

Фемінізм — це жіночий рух за рівність прав з чоловіками, який набув поширення у XІX-XX столітті. Жінки, як це не дивно звучить, виступали проти того, щоб бути жінками: вони відмовлялися носити спідниці, піклуватися про дітей, готувати чоловікам вечерю…

Однією з найяскравіших представниць феміністичного руху в українській літературі є Ольга Кобилянська. Свої роздуми про жіночу долю письменниця втілила у повісті «Людина». Тут ми бачимо молоду дівчину, яка намагається самостійно заробити собі на життя, але цим викликає лише обурення родини та близьких. Всі навколо вважають, що Олена має просто вдало вийти заміж, і таким чином  влаштувати і свою долю, і долю своєї родини. Ніхто не питав у дівчини, чи хоче вона цього заміжжя — та це нікого і не цікавило. На той час жінки не мали права вибору. Саме проти цього виступала Ольга Кобилянська.

Та Олена врешті-решт таки вийшла заміж за нелюба — заможного, але такого далекого і чужого. Оповідання, на основі якого написано повість, так і називається «Вона вийшла заміж». Мені здається,що цим письменниця прагне показати, що самостійно цю проблему неможливо вирішити, тільки знайшовши однодумців, які б зрозуміли і підтримали, як підтримує сама Ольга Кобилянська феміністичний рух.

Дійсно, на той час, який змальовує у повісті Ольга Кобилянська, фемінізм був досить актуальним. Так, жінки перемогли, їх визнали рівними чоловікам. Сьогодні у нашій країні жінка має право носити штани та працювати на будь-якій посаді. Та що це змінило? Чого цим досягли жінки? Можливо, саме через це змінилися і чоловіки. Вони перетворилися з сильних, мужніх та відповідальних на тих, що не можуть забезпечити свою родину, не хочуть відповідати за свої слова та вчинки. Звичайно, є й інші, але це, скоріше, виняток, ніж правило. Натомість жінки носять штани, працюють більше за чоловіків, щоб забезпечити свою родину. І за цим усім у них залишається зовсім мало часу, щоб приготувати вечерю, спитати у дитини, як пройшов день і почитати їй казку на ніч. Чи це справжня жінка? Я вважаю, що фемінізм не має майбутнього, бо він все більше перетворює жінку на чоловіка.  А наша українська дівчина чи жінка, перш за все,  мати та ніжна любляча дружина — так уже склалося історично. Вона має відчувати ласку, любов і піклування чоловіка, а не нести все на своїх плечах. Тільки тоді, коли чоловіки це усвідомлять,  у жінок зникне бажання вступати до феміністичного руху!