Українська література - шкільні твори - 2024

Справжні цінності в житті людини Короленка «Сліпий музикант»

Всі публікації щодо:

Короленко в повісті "Сліпий музикант" крок за кроком вивчає поступове осягнення світу сліпим хлопчиком через звуки, а також усвідомлення ним таких важливих понять, як краса, радість, добро, любов до природи, мистецтво.

Знайомство з народним мистецтвом слуга Иохим, який грав на сопілці прекрасні мелодії, відкриває Петрику нове розуміння світу. Він відчуває і саму тягу до музики, живий, просоченої справжніми людськими почуттями. Фальшиві цінності, втілені в тих музичних творах, які виконують його мати на ведьмовской піаніно, Петро не сприймає. Він відсторонюється від такої "музики" і також від матері. Тільки тоді, коли мати зрозуміла, до чого прагне душа Петра, вона стала грати по-іншому по-справжньому красиво, задушевно.

Петрусь Попельський за допомогою дядька Максима та подорожей з бідними сліпими до Почаївської лаври увійшов в реальне життя. Він пройшов тим, шляхом, яким йде народ, і разом з народом відкривав для себе не тільки великі страждання, але і мудрість, і красу людських взаємин.