Українська література - шкільні твори - 2024

Історичний колорит поеми Котляревського «Енеїда»

Всі публікації щодо:
Котляревський Іван

Іван Котляревський — письменник межі 18-19 століття, йому вдалося побачити найяскравіші події з життя тогочасного українського суспільства, саме ті події, які відіграли першорядну роль для розвитку української нації в цілому, для розуміння її історичного минулого. Автором зображено зруйнування Запорізької Січі Катериною II, також розповідається про підкорення України Росією та скасування кріпацтва в державі. Усі ці нововведення мали особливе значення для розвитку суспільно-політичного життя, по-іншому бути не могло.

Автор Енеїди використовує для свого твору історичний контекст, варто сказати, що він продовжує античну традицію, започатковану Вергілієм, але нібито переодягає героїв твору в український національний одяг. Отже, йдеться про майстерне поєднання національного колориту та історичної концепції в творі.

Котляревський прагне зобразити життя українського народу, твір з бойовим духом та прекрасним колоритом. На початку твору — розповіді про подорожі Енея та троянців до землі, де вони збираються побудувати нове царство. В поемі актуалізується національне та історичне.

Твір розгортає дві сюжетні лінії: перша з них розповідає про життя та пригоди троянців, а друга — замальовки з життя богів. При цьому троянці постають перед нами в ролі українських козаків, автор змальовує їх колоритно: вони то пиячать та гуляють, то захищають рідну землю від ворогів. Автор використовує доброзичливий сміх. Троянці життєрадісні та готові відстоювати свою землю до останнього, вони — зразок вірності та відданості рідній землі. Отже, саме так розкривається духовна велич народу, його моральні переваги.

Автор закликає самовіддано любити вітчизну, для цього використано сюжет про те, як Низ та Евріал пробираються до ворожого стану, ризикуючи власним життям. Вони не тільки сміливі та відважні, але ще й прекрасні друзі. Для них спільна справа на благо всім сприймається важливішою, ніж якісь приватні інтереси. Актуалізовано патріотичні почуття, почуття гідності та прагнення людини відстоювати свою честь. Кожна людина має відповідати за свої вчинки, потрібно усвідомлювати це і робити правильний вибір.

Поема показує нам не тільки історичне минуле, вона не залишить байдужим жодного читача, вона написана прекрасною українською мовою. Автор майстерно зображує уярмлений український народ, розповідає про те, як поступово зникає козацький дух, про умови, в яких замість обіцяної волі люди потрапили в ще більшу несвободу. Проте загалом твір має оптимістичний настрій, оскільки життєрадісний та багатий на жарти. Котляревський прагне показати в троянцях українських козаків, саме така травестія по праву вважається історичною.

Кожен із нас може допомогти своїй державі, для цього потрібно бути мужніми та не боятися, тільки тоді ми зможемо досягти бажаного успіху. Варто пам’ятати про історичне минуле, але й не нехтувати майбутнім, бо все взаємопов’язано. Cлід любити свою рідну землю і захищати її від ворогів.