Українська література - шкільні твори - 2024

Життєва позиція Миколи (за п’єсою Котляревського «Наталка Полтавка»)

Всі публікації щодо:
Котляревський Іван

Микола з’являється у другій яві п’єси І. Котляревського «Наталка Полтавка». Це другорядна, проте яскрава дійова особа. Микола привертає увагу не лише своєю долею, привітністю, почуттям гумору, але і життєвою позицією. Кількох сцен достатньо, щоб зрозуміти світогляд Миколи, а також те, якими принципами він керується у різних життєвих ситуаціях.

Парубок розповідає, що він сирота, порівнює себе з билинкою у полі, але це не зламало його. Навпаки, зростаючи без батьків, він загартував свою душу. Він вважає життєрадісністю, яка, здається, витіснила сум із його серця. Микола гордиться, що він козак, хоч і визнає, що «непоказний». Він захоплюється минулим свого народу, подвигами його кращих синів. Парубок народився на Полтавщині, але його приваблює вільне життя в Тамані у товаристві чорноморських козаків: «Так і я з чорноморцями буду тетерю їсти, горілку пити, люльку курити і черкес бити». Микола так відгукується про козаків: «Люблю я козаків за їх обичай!».

Парубок письменний, але не хизується цим. Навпаки, він згодний приховати свої здібності, якщо це буде потрібно, щоб потрапити у товариство чорноморців. Микола любить і свою малу Батьківщину. Його серце радіє, коли він бачить, як розбудовують Полтаву, як вона розвивається. Серце парубка проймається гордістю за земляків: «От такові наші полтавці! Коли діло піде, щоб добро зробити, то один перед другим хвастаються».

Микола помічає вади суспільства, чиновників і не може про них змовчати. Він кепкує над начальством, кидає на його адресу різкі, в’їдливі слова. Наприклад, возного парубок називає «юристою завзятим», «хапугою». Він говорить про це прямо, не боячись, що хтось розкаже про його думку Тетерваковському. Виборного Микола засуджує за хитрість, порівнюючи його з лисом. Сам парубок звик жити чесно.

Веселий парубок любить пожартувати і в товаристві симпатичних йому людей. Але в такому випадку його дотепи не дошкульні, а м’які, добрі. Жартами Микола здатен підбадьорити оточуючих, пом’якшити напружену ситуацію.

Микола — борець за справедливість. Він упевнений, що не можна робити висновків, якщо не знаєш ситуації. Ось чому, дізнавшись, що Петро — коханий Наталки, Микола вмовляє нового товариша поговорити з дівчиною. Він навіть погоджується «все розвідати». Микола розмовляє з Наталкою, дізнається, що вона вже посватана за возного, але не опускає руки. Кмітливий парубок придумує, як врятувати кохання Наталки та Петра. Йому вдається втілити свій задум.

Отже, життєва позиція Миколи із п’єси І. Котляревського «Наталка Полтавка» ґрунтується на козацьких ідеалах. Парубок захоплюється такими людськими рисами, як хоробрість та мужність. Намагається жити по справедливості. Усі негаразди Микола зустрічає з посмішкою, уміє підбадьорити себе і оточуючих дотепним словом. Також парубок вважає, що не можна лукавити. Цього принципу він дотримується неухильно, прямо говорячи про вади чиновників. Життєва позиція Миколи не притаманна й Івану Котляревському.