Українська література - шкільні твори - 2024

Заклик до єднання слов’янських народів у поемі Тараса Шевченка «Єретик»

Всі публікації щодо:
Шевченко Тарас

У своїй поемі «Єретик» Т. Шевченко звертається до історичного минулого чеського народу. Головним героєм цього твору є конкретна історична постать Ян Гус. Він був професором університету, виразником людських думок, справжнім патріотом, який віддано захищав свій народ. Згодом Ян Гус став проповідником Віфлеємської каплиці і проголошував свої проповіді чеською мовою. Він не виступав проти релігії, а лише викривав пороки католицької церкви. Через те, що Ян Гус посягнув на папський авторитет і відмовився зректися своїх поглядів, його відлучили від церкви, засудили як єретика і спалили на вогнищі. Але слів великої правди Яна Гуса вороги не змогли знищити.

У своїй поемі Т. Шевченко розкриває Яна Гуса як людину, спроможну протистояти тогочасному ладу, людину, яка до кінця зберегла вірність своїм ідеям і своїми словами та вчинками вплинула на багатьох співвітчизників. Автора поеми цікавили не стільки погляди героя чеського народу на релігію, скільки суть його проповідей і заступництво за людей. Великий Кобзар протиставляв величну і світлу постать Яна Гуса зграї злочинців у ризах:

«Прозріте, люди, день настав!

Розправте руки, змийте луду».

Героя своєї поеми Т. Шевченко називав славним, сміливим, правдивим, добрим «чехом святим». Ян Гус був оточений ворогами, «мов кедр серед поля ліванського». А церковники у поета були «людоїди, що правду побороли», «кати в тіарах». Вони, як «люті звірі в овечих шкурах, що пазурі розпустили», їх «було безліч і були вони кровожерливі, страшні і люті». Та сміливий Гус не злякався їх навіть перед обличчям смерті, на страшному судилищі. У своїх переконаннях чеський герой залишився непохитним, а його проповіді стали закликом до єднання і підняли чеський народ на визвольну боротьбу.

Ідея Шевченкового «Єретика» підсилюється яскравим образом слов’янського моря, яке стало символом братерства слов’янських народів.

У своїй поемі, поставивши за приклад Яна Гуса, Т. Шевченко виступає з закликами до єдності, до спільної боротьби з іноземними загарбниками. Великий Кобзар з добротою відгукується про видатних слов’ян, які своїм життєвим прикладом служили справі дружби і єднання народів.

Постать Яна Гуса захоплювала Т. Шевченка як істинне втілення сили переконань, незалежності, мужності, щирої віри в свій народ і його правду, як втілення тих рис характеру, які поет хотів бачити у своїх сучасниках та нащадках.