Українська література - шкільні твори - 2024

Порівняльна характеристика Мелашки і Мотрі (за повістю Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я»)

Всі публікації щодо:
Нечуй-Левицький Іван

Мелашка і Мотря — головні героїні повісті І. Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я». Це невістки Кайдашів. Жінки різні і за характерами, і за зовнішністю, тому цікаво давати їм порівняльну характеристику. Навіть імена їх звучать по-різному: Мотрине — різкувато, а Мелашчине — м’яко і ніжно.

Мотря — дружина Карпа. Вона виховувалася у заможній родині, тому звикла жити у достатку. Мелашка — дружина Лавріна, молодшого брата. На відміну від Мотрі, вона виховувалася у бідній родині.

Мотря Довбишівна мала рівний стан, була високого зросту. Вона була не дуже тонка, впадали в око кремезні ноги та руки. Мотря мала чорні коси, темні, блискучі очі та чорні тонкі брови. Загоріле лице привертало увагу свіжим рум’янцем. Відштовхує погляд героїні, «палкий, гарячий, … трохи зі злістю».

Мелашка навпаки була низенька та тоненька, гнучка, як тополя. Дівчина мала довгообразе обличчя, тонкий носик та повні, червоні губи. Як у Мотрі, у героїні були тонкі чорні брови та рум’яне обличчя. Мелашка любила милуватися своєю вродою, але гордовитою її назвати не можна.

Норов Мотрі влучно охарактеризували Лаврін та Карпо, коли обговорювали майбутніх дружин. Карпо говори, що йому треба дружина, робоча, «трохи куслива, як мухи у спасівку». Лаврін порадив взяти Мотрю, бо ж вона «бриклива, і в неї серце з перцем». Старша Довбишева дочка дійсно була непокірною, гострою на язик. В деяких ситуаціях Мотря навіть нестерпна, до речі, як і її чоловік. Проте героїня була працьовита і проворна. Завдяки міцній статурі вона могла впоратися навіть зі складною роботою.

Мотря була непокірна, вона могла вколоти гострим словом навіть старших. Молодиця не змогла довго терпіти докори свекрухи, тому наполягла, щоб Карпо відділився від батьків. Мати Мотрі повчала дочку, що треба вмовити чоловіка жити окремо.

Лаврінова Мелашка була «тиха, як тихе літо». Вона була спокійна і ласкава. Дівчина любила співати, бо мала «поетичну душу». Покірна Мелашка не могла відповідати свекрусі так грубо, як Мотря. А Маруся Кайдашиха лаяла її часто, бо ж маленька, тендітна Мелашка не могла виконувати важку роботу. Мелашка пожалілася Матері на тяжке життя в хаті свекрухи. Вона не витримала і втекла з дому разом з прочанами.

Якщо Мелашка слова поганого не могла сказати іншій людині, то Мотря в деяких ситуаціях вражає жорстокістю. Наприклад, під час однієї зі сварок з Марусею Кайдашихою Мотря кричить чоловікові: «По спині лупи її! Виколи дрючком їй друге око!» Окрім того, Мотря була скупа. Вона не тільки економила, а й з заздрістю поглядала на Лаврінову ділянку землі.

Мелашка не тримала зла на свекруху. Не була вона і скупою. Їй вистачало того, що її діти жили в теплі, були одягнені та не голодні. На відміну від Мотрі, дружина молодшого брата не прагнула відділитися від свекрухи.

Отже, Мелашка та Мотря із повісті «Кайдашева сім’я» — зовсім різні за характерами жінки, бо їхні внутрішні світи формувалися в різних умовах. Своїми норовами героїні відповідають своїм чоловікам.