Українська література - шкільні твори - 2024

Аналіз головного героя Герасима Калитки «Сто тисяч», Карпенка-Карого

Всі публікації щодо:
Карпенко-Карий Іван

Комедія «Сто тисяч» стала першою сходинкою в зображенні великого ряду образів глитаїв, які намагалися розбагатіти за рахунок зубожіння більшості селян. Одним з таких представників став Герасим Калитка — головний герой комедії.

Яким постає перед нами герой твору? Хто він такий?

Герасим Никодимович Калитка — реалістичний тип куркуля — нагромаджувача грошей і «преобладателя земельки».

Герасим Калитка - дріб’язкова людина, що трясеться над капіталом, як той Кощій, що «над златом чахне». Багатій втрачає спокій і сон, зривається на наймитах, дружині, слідкує за кожною крихтою хліба, бере в заставу волів кума, бо «так надежніше». А в результаті стає жертвою «жидівської» афери, бо бажання легкої наживи, заздрість до свого сусіда Жолудя просто засліплюють йому очі.

Риси характеру та його оточення:

а) жадібність і заздрість;

б) зажерливість, сліпа любов до землі, єдиний сенс життя — гроші

в) здатність на ризик, шахрайство;

г) лицемірство, деспотизм, грубість, черствість, скупість, безглузда економія;

д) хитрість.

Цей образ не втрачає своєї актуальності і за наших часів, адже зараз ми зустрічаємо людей, для яких знецінилось одвічне, істинне, для яких гроші затьмарили все. Цей твір є одвічним нагадуванням про те, що є дійсною цінністю для всіх нас.

Потрібно пам’ятати, що справжнім багатієм є не той, хто має вдосталь грошей, а той, хто має здоров’я, друзів, свободу, має можливість спілкуватися з рідними, жити чесно, просто, зростати духовно. Такі багатства неоціненні і коштують набагато більше, ніж сто тисяч.

У комедії "Сто тисяч" викривається патологiчна зажерливiсть багатiя Герасима Калитки, який добре розумiє, що його багатство створюється працею наймитiв, їх нещадною експлуатацiєю, проте шкодує для них поживно? страви, навiть шматка хлiба. Він зовсім засліплений жадобою до грошей, тому легко стає жертвою досвідчених шахраїв-фальшивомонетників. Кожна думка, вчинок підпорядкований здійсненню мети, жалкує грошей для своєї родини, годує своїх робітників як собак. Він безмежно зрадів, що йому пощастило розкрити секрет як багатіють його конкуренти, тому й погодився на шахрайські махінації. Образ Калитки наскрізь сатиричний. Уже саме прізвище говорить за себе