Українська література - шкільні твори - 2024

Характеристика Михайло Черевань «Чорна рада», Куліш

Всі публікації щодо:
Куліш Пантелеймон

Риси характеру героя: жага до збагачення; улесливість і хитрість; безсовісний, корисливий; любов до дочки; втрата почуття милосердя; бездушність і жорстокість.

Суспільно-політичні погляди: брав участь у визвольній боротьбі українського народу проти Польщі; хутір для героя — Україна; відсутність патріотизму.

Про чин М. Череваня під час Хмельниччини Куліш не каже нічого, лише згадує, як козаки йому польське золото шапками носили, що він має в своєму маєтку безцінну колекцію зброї та кубків, а воєнних трофеїв нагарбав стільки, що за них купив хутір. Багатий хуторянин буває досить жорстоким: до гвинтівки він приїхав у трофейному ридвані і сміявся з княгині, яка впізнала свою карету. Патріотизм у Череваня абсолютно відсутній, йому давно стала байдужею доля України, бо під впливом своєї дружини, сестри Гвинтовки, він взагалі став думати лише про багатство.

М. Черевань іде на компроміс зі своєю совістю. Він погоджується їхати на вибори в Ніжин суто з особистих корисливих міркувань, що пізніше, на «чорній» раді, проявилося в наївному: «Я свого зятя на всякому місці оберу гетьманом».