Українська література - шкільні твори - 2024

Чи варто виправдовувати Чіпку? (за романом «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»)

Всі публікації щодо:
Мирний Панас

Кожен із нас має прагнути до правди, але при цьому не варто забувати про чесність із собою, про власні принципи, про те, що не можна здобувати своє щастя ціною життя та спокою інших людей. На прикладі Чіпки ми бачимо, як розгульне життя, випивка та погані друзі приводять до трагічних наслідків не тільки для сім’ї Варениченка, але й для зовсім чужих та ні в чому невинних людей. Зокрема, йдеться про родину Хоменків.

Як же Чіпка став таким і чи можна його виправдовувати? Якби не складалася доля та якими б не були життєві обставини, ні в якому разі не можна поводити себе аморально. Цього не скажеш про головного героя роману. Не можна сказати, що Чіпка є негативним персонажем твору, автор показує формування характеру під впливом важких соціальних обставин життя. Ціла низка подій впливає ще на юного Варениченка: глузування однолітків, неоднозначні стосунки з матір’ю, поневіряння в Бородая, — все це стає причиною визрівання внутрішнього конфлікту: між тим, хто ти є, і ким тебе вважають люди.

Чіпка в дитинстві — добрий та чуйний хлопець, з широкою душею та світлими помислами, він любить справедливість, поважає чесних людей. Але з кожним разом зневірюється в Богові й в тому, що світ побудований на саме таких принципах, які він сповідує. У юній душі наростає почуття помсти за таку несправедливість. З самого малку з нього знущаються, вважаючи байстрюком, саме тоді вперше автор акцентує на тому, що Чіпка зневірився в Бога. Теми духовна та релігійна є дуже важливими для розуміння суті твору.

Сповнений мрій та надій Чіпка потрапляє в жорстоке життя, де всі його сподівання швидко розвіюються. Громада відсудила землю іншому — тому, хто дав хабара. Цю ситуацію Чіпка дуже сильно переживає, після неї починає дружбу зі своїми товаришами, які активно займаються розбійництвом. Проте Чіпка згодом розуміє, що варто залишити ці справи й починає вести нормальне сімейне життя, до нього приходить справжнє кохання. Несправедливість, з якою хлопець стикається у земстві, знову боляче ранить його, в душі піднімається цілий бунт, а в жилах нуртує гаряча кров. Чіпка більше не може терпіти все те зло, він у відчаї, починає знову пити та грабувати. При цьому виправдовує свою філософію тим, що їхня компанія не чіпає бідних, всі його справи стосуються тільки багачів.

Незважаючи на всі перипетії та життєві труднощі, виправдовувати Чіпку ні в якому разі не можна. Зло не можна побороти злом, для цього є тільки добрі та чесні справи. Тільки роблячи добро і навчаючи на своєму прикладі, можна побудувати щасливе життя та суспільство. Вчинки Чіпки огидні, він скорився життєвим обставинам, не боровся з ними, тому вважати Варениченка сильною людиною не можна. Можна тільки поспівчувати хлопцю, який так болісно переживав несправедливість, якому так важно було справитися з самим собою. Але виправдовувати — ні, виправдання таким вчинкам не може бути.

Головне в житті — жити чесно та справедливо, думати про себе та своє сімейне щастя, а не топити його в чарці та шукати виходу разом з жахливими друзями.